Фольклорний гурт “Горина”

Фольклорний ансамбль “Горина” репрезентує фольклор поліського регіону України й має кілька програм, залежно від календарного циклу. Концертний репертуар ансамблю постійно поповнюється новими творами і складений на основі місцевого фольклору, записаного в фольклорних експедиціях керівниками та самими учасниками ансамблю.

Горина — це слово з прадавніх народних говорів, так на Рівненському Поліссі називали червону нитку, якою вишивають рушники та одяг на Поліссі. Такими нитками вишиті строї учасників ансамблю. Дещо з такого вбрання збереглося ще з початку ХХ століття передається з покоління в покоління як реліквія.

Різні виконавські форми колективу (чоловічий, жіночий гурти, мішаний склад, тріо, дует, соло, інструментальна група) можуть представити поліські колядки й щедрівки, веснянки, купальські, петрівчані, жнивні пісні, фрагменти обрядів традиційного поліського весілля, “Водіння куста”, а також постові пісні та пісні-молитви, твори на тексти Т.Г.Шевченка, твори записані з голосу Лесі Українки, інструментальну музику, народні ігри та танці.

Фольклорний ансамбль “Горина” лауреат, дипломант Всеукраїнських і Міжнародних конкурсів та фестивалів. Колектив був учасником IV Міжнародного фестивалю народних традицій м.Віко-Екуенсе, в м. Неаполь 1997р. (Італія), Міжнародного проєкту “Танці світу” м. Варшава 2009 (Польща), Міжнародного проєкту “Танці світу” м. Варшава 2009 (Польща), Концертних виступів в рамках прєкту “До вас їде український Миколай” 2010р. (Польща, Словаччина, Чехія), сольного концерту “Kолядок та щедрівок” м. Пщина 2009р. (Польща), міжнародного фестивалю “Леопольд Козловський – Зустрічі культур” м. Лодзь 2009 (Польща), тощо.

Підписуйтеся на сторінки Горини у соц. мережах 😉👇

Перейти до вмісту