Управління культури і туризму ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ РІВНЕНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
  • Українська

(0362) 62-07-83, 63-45-89, 62-07-86

Написати нам

Новини

Рівненський зоопарк – 40 років з любов'ю до тварин
04.08.2022

Рівненський зоопарк – 40 років з любов'ю до тварин

 

Чим же так приваблює відвідувача Рівненський зоопарк?  І в чому основна причина успішності цього осередку турботи про тварин? Найперше – в людях! Адже, починаючи з року створення – 1982, завдяки ініціативності, працелюбству, стратегії і величезній любові до своєї роботи, зоопарк розвивається і розбудовується щодня!

Унікальний куточок природи на околиці міста, де можна відпочити всією сім’єю. Сьогодні його територія сягає 11,6 га. Колекція тварин нараховує близько 190 видів з усіх континентів земної кулі, 24 з яких занесено до Міжнародної Червоної книги.  Деяких тварин в Україні, можна побачити лише у Рівненському зоопарку – це антилопи ньяла та гну білохвостий, пака, лінивець двопалий, потто звичайний, мангобей червоноголовий та інші.

Основна частина зоопарку – це залишки старого фруктового саду та єдиний в межах міста природний лісовий масив площею 4,7 га.

На території зоопарку знаходиться більше 130 видів деревних, чагарникових та трав’янистих рослин. Гарний догляд за тваринами сприяє отриманню у них потомства. Так щороку в зоопарку народжуються малята майже у 30 видів тварин.

Зоопарк є науково – освітньою установою, основними функціями якої є збереження та відтворення зникаючих видів тварин та пропагування природничих знань серед населення. Про кожну тварину можна дізнатися більше детально, ознайомившись з інформаційними стендами, отримати кваліфіковану інформацію у спеціалістів зоопарку, замовити екскурсію.

На території зоопарку є інфраструктура для зручності та відпочинку відвідувачів: дитячий майданчик, альтанки, місця для еко-пікніку тощо. Також працює «Парк динозаврів», гармонійно розташований у лісовій зоні без шкоди для природного середовища, але з урахуванням єдиного стилю «цілком природного» принципу демонстрації тварин, властивого Рівненському зоопарку.

Цей принцип є найбільш зручним для гостей закладу, оскільки дозволяє не лише продемонструвати різноманітність тваринного світу, а й взаємозв'язок тварин у природному середовищі. Усі комплекси оснащені зручними оглядовими майданчиками, пізнавально – освітніми стендами та виконані з урахуванням етнографічних особливостей, притаманних кожній області. Серед уже існуючих експозицій найпопулярнішими є «Патагонія», «Африканська савана», «Австралія». В даний час триває формування, реконструкція та планування нових зоогеографічних експозицій – «Дика природа рідного краю», «Тварини біля водойм», «Світ пустелі» та інші. Неабияким зацікавленням у відвідувачів закладу також користується етнографічний сектор парку «Бабусине подвір’я» – центр проведення численних свят (Гарбузовий фестиваль, Свято картоплі, «День українського борщу») та окремий комплекс «Екзотаріум», з унікальною для нашої країни експозицією «Нічний світ».

Рівненський зоопарк бере участь в міжнародних програмах по збереженню та розведенню рідкісних видів тварин (ЕЕР, ЕSB), яких є більше десяти. Серед них програми по збереженню тапіра рівнинного, тамарина імператорського, мангобея червоноголового та інших . Приєдналися до проекту Ukrainian Bat Rehabilitation Center, і відкрили в зоопарку філію центру реабілітації рукокрилих.

За час війни Рівненський зоопарк прихистив більше 100 тварин, яких евакуйовували з території воєнних дій.  І  попри всі тягарі війни, на території зоопарку йде будівництво нових експозицій, як для тварин, які втратили домівки, так і для постійних вихованців. Серед новобудов – освітня експозиція «Форт єнотів»; павільйони для марабу та дрібних африканських папуг (сектор «Африканська савана»); павільйони для саймірі та гусок Магелланових (сектор «Південна Америка»), павільйони для фазанів та кекликів (сектор «Азія»). Будується новий зал Екзотаріуму, значну частину якого займатиме експозиція представників місцевої фауни.

Ми щиро дякуємо усім, хто проявляв і проявляє турботу до тварин, хто дбає про їх захист і комфортні умови. Процвітання вам під мирним небом України!