Управління культури і туризму ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ РІВНЕНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
  • Українська

(0362) 62-07-83, 63-45-89, 62-07-86

Написати нам

Новини

Продовжується Тиждень дитячої та юнацької книги у бібліотеках Рівненської ЦБС
22.03.2018

Продовжується Тиждень дитячої та юнацької книги у бібліотеках Рівненської ЦБС

Із книгою і словом поріднися,

Хай буде книга – твій насущний хліб.

Тож зачерпни із неї і напийся,

Снаги, що в серці залишає слід.

Тиждень дитячої та юнацької книги має на меті не тільки залучити читачів - школярів до невичерпних джерел знань, а й перетворити бібліотеки в справжній храм Книги, в якому кожний читач відчуває себе бажаним гостем.

Наталя Забіла подарувала дітям майже двісті книжок. На таких творах, як «Ясоччина книжка», «Катруся вже велика», «Веснянки», «Про дівчинку Маринку», «Під дубом зеленим», «Хатинка на ялинці», «Про Тарасика й Марисю», «Малим про велике», «Веселі друзі» та багатьох інших виховувалось не одне покоління української дітвори.  

З нагоди 115-річчя від дня народження Наталії Забіли до Центральної дитячої бібліотеки завітали учні 3-Д кл. ЗОШ № 13. З розповіді бібліотекаря діти дізнались про життєвий і творчий шлях письменниці та познайомимося з найкращими творами для дітей. Школярі декламували вірші поетеси та залюбки розіграли казку «Сорока-Білобока».

А також в цей день завітали ще учні 3 – А класу ЗОШ № 13 на бесіду – екскурс «Із щирим словом для дітей». Не випадково творчість  Наталії Забіли називають материнською піснею. Цікавою, барвистою, розумною, клопіткою, дбайливою.  Діти познайомились з творчістю письменниці, стали глядачами п’єси «Рукавичка» за мотивами казки Н. Забіли та долучились до скарбниці її поетичної спадщини.

Бібліотекар центральної міської бібліотеки ім. В. Короленка  Т. Г. Коршук провела учням 2-Б класу НВК «Престиж» бібліотечний урок «І знову у мандри запрошують книги», де розповіла про одне з найбільших чудес, створених людиною. Книги відкривають світ, допомагають уявити минуле, зазирнути у майбутнє.

Хустка як берегиня українського роду була поруч із людиною від народження і до останнього подиху. Хустка на хрестинах, на весняних хороводах, на сватанні, на вінчанні, хустка при закладенні будинку, при похованні. Хустка і в радості, і в печалі.

        Проходять роки, десятиліття, виростає нове покоління, з'вляється нова мода, але ніколи не можуть зникнути з пам'яті добрі традиції наших батьків і прадідів.  

На етновінок підготовлений бібліотекарем бібліотеки-філії №2 Подолянчук  В.О. зібралися учні 7 класу НВК №14. Багато цікавого для себе відкрили діти з історії виникнення хустки. Увазі присутніх була представлена інсталяція із хусток, виконана бібліотекарями. Учні читали улюблені вірші про хустку.

В бібліотекці - філії № 4відбулося засідання клубу «Юні любителів книг». Чи вмієш ти користуватися книгою? Які є правила читання книги? Пізнавальна вікторина «Звідки до нас прийшла книга»,  майстер - клас «Зроби закладку сам» та як ремонтувати книгу – основні завдання клубу.

В бібліотеці – філії № 5 відбулися літературна скринька «Мандри країною літератури» та «Дегустація книжкових новинок». Присутні ознайомилися з новинками дитячої літератури та  періодикою,  додатково ще й взяли участь у вікторині, де відповідали на різноманітні питання, читали прислів’я та приказки про книгу. Людина, яка любить читати – щаслива людина. Тож будемо читати завжди. Тож хай не буде у нас жодного дня без книги, без прочитаної хоча б однієї сторінки.

Дедалі більше забруднюється атмосфера, гідросфера та літосфера, накопичується величезна кількість відходів людської діяльності при одночасному виснаженні майже всіх видів природних ресурсів. Біосфера сьогодні вже не спроможна саморегулюватися й самовідновлюватися - вона дедалі активніше деградує. Людству потрібні нова філософія життя, висока екологічна культура і свідомість.

У бібліотеці – філії № 10 був  проведений екологічний урок «Сторінками Червоної книги України». Старшокласники ЗОШ № 13 із керівником Клименко Наталією Анатоліївною з цікавістю слухали розповідь бібліотекаря Парфенюк Ірини Миколаївни про стан рослинного та тваринного світу в нашій країні та Рівненщині зокрема.

Багато інформації почерпнули школярі із виступу запрошеного Почесного голови Рівненської обласної організації Українського товариства охорони природи, Заслуженого природоохоронця України Сацюка Івана Леонтійовича.

Завершився урок переглядом відеофільму «Національний природний парк Нобельський». Книжкова виставка «Знати. Любити. Берегти» ознайомила всіх присутніх з літературою екологічної тематики.