Управління культури і туризму ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ РІВНЕНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
  • Українська

(0362) 62-07-83, 63-45-89, 62-07-86

Написати нам

Новини

Презентація картини «ХРИСТОС ПЕРЕД ПІЛАТОМ» Йосипа Бокшая
10.04.2019

Презентація картини «ХРИСТОС ПЕРЕД ПІЛАТОМ» Йосипа Бокшая

У галереї європейського живопису «Євро-Арт»

відбудеться презентація однієї картини -

 

«ХРИСТОС ПЕРЕД ПІЛАТОМ» Йосипа Бокшая

 

Час презентації:  неділя, 14 квітня 2019 року, 15:00 год.

Місце: галерея європейського живопису «Євро-Арт» - Рівне, пр. Миру, 4.

Організатор: арт-група галереї європейського живопису «Євро-Арт».

 

         Колекція галереї європейського живопису «Євро-Арт» поповнилася унікальною картиною і ми поспішаємо її презентувати. Це полотно народного художника України, засновника закарпатської школи живопису Йосипа Йосиповича Бокшая (1891-1975) – «Христос перед Пілатом» (поч. 1940-х рр.; полотно, олія; 100х74,5 см).

У чому унікальність цієї картини?

За своє тривале і надзвичайно продуктивне творче життя (а намалював корифей більше 1000 полотен), талановитий художник спробував себе чи не в усіх жанрах і стилях, створивши низку монументальних шедеврів. Але, за оцінками фахівців, найбільшого успіху Йосип Бокшай досяг саме  у сакральному живописі.

Більшість сакральної спадщини Бокшая втрачена, оскільки за комуністичного режиму ці роботи вважалися «шкідливими». На щастя, у ті часи знайшлися люди, котрим вдалося зберегти частину безцінних полотен, і відтепер одне з них – «Христос перед Пілатом» - зберігатиметься у Рівному.

Пошана до віри пов’язана із походженням митця: його дід, батько і старший брат були священниками. Займатися сакральним мистецтвом Йосипа Бокшая спонукали ще й події Першої світової війни, учасником якої він був. Людина, котра пропустила через власну свідомість війну, убивства, муки, насилля і несправедливість, - не могла не відреагувати на ці проблеми людства у своїй творчості.

«Слово» пензля Бокшая зачаровує своєю гамою барв людську душу, поєднує її з прекрасним Божим світом. Торкнутися вічного Світла у ці тижні Великого посту можуть і мешканці та гості нашого міста.

Будемо раді вас бачити!

 

Пізнавайте мистецтво з насолодою разом з «Євро-Арт»!